Lucio Gat, portaveu del grup municipal del PSC

D’on prové el seu vincle amb la política i amb el PSC?
Jo vaig néixer i créixer al Carmel, un barri obrer de Barcelona colpejat durant dècades pels problemes socials que ocasionen l’atur, la manca de serveis i d’infrastructures i un cert desordre social, econòmic i urbanístic. Una experiència que en va fer comprometre’m, primer des de les files de la UGT , en la lluita pels drets dels treballadors i posteriorment en la lluita per la justícia social, la solidaritat, la igualtat d’oportunitats i el combat a desigualtats. Evidentment això ho vaig fer des de la política, que per mi és la noble vocació democràtica de voler servir als demés, però sobretot ho vaig fer des de la república de valors que significa el socialisme, que és el que jo defineixo sempre com la millor manera de veure i entendre la vida.
És regidor i portaveu del grup municipal del PSC des de 2003...
Ser el portaveu del grup del PSC a l’Ajuntament ha estat i és per a mi un gran privilegi. Em considero una persona afortunada per haver representat durant aquests vuit anys la veu del meus companys i companyes, d’haver gaudit de la confiança d’un col·lectiu de persones, progressistes i d’esquerres, amb vocació de servei, amb idees clares i plurals, viu reflex de com és la societat i, el més important, amb un gran sentiment d’estima vers Parets
Quins són els principals canvis que ha experimentat el municipi en aquest període?
Parets ha viscut un procés permanent de transformació i millora des de les primeres eleccions democràtiques, celebrades l’any 1979, uns canvis que hem liderat els socialistes. En cada moment hem sabut identificar necessitats i reptes, definir objectius i donar les respostes més adients, sempre amb el consens i la complicitat dels ciutadans. Hem treballat des del nostre programa d’esquerres i catalanista, recolzat pels paretans i paretanes cada quatre anys, amb l’objectiu de generar el màxim de benestar, igualtat i bona convivència.
Com a regidor d’Urbanisme i Habitatge, quins grans projectes destacaria?
D’una banda, la transformació urbanística dels grans eixos del nostre municipi, com són el Barri Antic, el carrer Sant Antoni o l’avinguda Catalunya. De l’altra, hem de parlar d’importants equipaments com la Residència i centre de dia per a la gent gran. Aquesta és una de les actuacions més importants d’aquest període i mereix un menció especial. En aquest capítol afegiria la reforma i renovació de les nostres escoles públiques i la construcció del Vila Parietes.
La construcció d’escoles bressol municipals, una de les nostres grans apostes, ens ha permès ser referencials a la comarca, per davant de ciutats com Granollers o Mollet. Continuem en aquesta línia i ara ja està en construcció una de nova, la de Can Berenguer.
Ens hem esforçat en aconseguir que el poble presenti una fesomia urbanística en consonància amb el nostre projecte de ciutat, l’exemple més clar el trobem a l’Espai Central, on s’ha apostat pels serveis i l’habitatge protegit. Per últim, destacaria d’altres projectes més petits però no menys importants, com són la reforma de la Piscina Can Butjosa, l’arranjament de les zones d’aparcament del Lluís Piquer, la Corefo i l’Asepeyo i la reactivació del Parc fluvial, amb la propera construcció de les pistes d’atletisme i, posteriorment, tota una reforma integral per convertir-lo en zona d’oci i passeig.
Per on passa el futur de l’habitatge al nostre municipi?
Per continuar potenciant l’habitatge protegit i fer-ho en totes les seves modalitats. Crec que hem de considerar l’habitatge de lloguer, perquè no tothom es troba en la situació adient per poder contractar i fer front al pagament d’una hipoteca, com és el cas del jovent.
Fa poc van presentar a Madrid el projecte de futura estació de RENFE. Què significarà per a Parets la nova estació i el desdoblament de la R 3 i la línia orbital?
L’estació que nosaltres proposem suposarà per a Parets tenir una estació del segle XXI. Una estació moderna, soterrada i amb accessos adaptats. Tenim la sort que l’estació està ubicada en una depressió territorial i això ens permetrà fer una de nova a l’alçada de les avingudes d’Espanya i Catalunya. D’aquesta manera, podrem soterrar el pas del tren per aquet tram, oferir més aparcament i, fins i tot, ubicar-hi certa activitat comercial. El desdoblament i millora de la R 3 és una oportunitat que no podem desaprofitar per fer propostes com aquesta perquè és una de les prioritats del govern central i per això van estar a Madrid per explicar el nostre projecte. Aquest desdoblament donarà resposta a les creixents necessitats de mobilitat que tenen els nostres ciutadans amb Barcelona i la seva perifèria per motius laborals, de formació, etc. Aconseguirem una major freqüència de pas. Un cop fet aquest desdoblament, està previst que passi per Parets la línia Orbital, que connectarà el municipi amb el Vallès Occidental.
Una altra de les grans apostes és el Pla de millora del barri Antic. Com canviarà el nucli històric de Parets i quin és el seu objectiu?
L’objectiu del pla és donar-li un sentit invers a l’actual de l’ús de la via pública, que no pot estar destinada als cotxes. Hem de retornar l’àmbit urbà al ciutadà, ampliant voreres i facilitant-li un ús de la via pública que incentivi la relació ciutadana i mateix el comerç. Un exemple és l’actuació ja desenvolupada en un tram del carrer Sant Antoni i el tram davant de l’ajuntament. Ara entrem ja en la segona fase del pla amb el carrer Barcelona i una part del carrer Major. Cal dir però que el pla de millora del casc antic és alhora una proposta normativa que ens permetrà regular tot allò que també forma part de la fesomia urbana i que no depèn únicament de l’ajuntament, sinó de l’iniciativa privada i que evidentment afecta en la construcció del urbanisme públic , Aquest són elements externs de les construccions d’edificis, com les alçades d’aquests, les façanes o els balcons....
Pel que fa a la regidoria de Cooperació, quines són les grans línies de treball?
Hem creat mecanismes d’avaluació i control, com ara la Taula de cooperació i ajut al desenvolupament, per assegurar l’acompliment dels compromisos adquirits, la correcta actuació dels projectes i que els resultats beneficiïn socialment a la població receptora.
En aquest sentit, ens hem centrat en dues línies de treball. D’una banda, hem continuat donant resposta a l’històric agermanament solidari, social i cultural que tenim amb la població de San Francisco del Norte (Nicaragua) i, d’altra, hem iniciat una experiència de co-desenvolupament amb la població de Missirah (Senegal) a on els residents a Parets d’aquest indret s’han implicant-la en tots els processos.
Quina valoració global fa de la feina feta aquests darrers quatre anys per l’equip de govern?
Ha estat una feina bona, d’implicació per part de tot l’equip de govern, s’ha treballat amb esforç, constància, convicció i fermesa. Quasi el 90% del compromís adquirit amb el nostre electorat s’ha acomplert o s’està acomplint i el que no s’ha fet encara no ha estat ni per falta d’iniciativa ni de ganes, sinó perquè hem hagut de prioritzar. Ha estat una gestió molt responsable, especialment en aquests temps de crisi.
Quin creu que ha estat eI paper de l’oposició?
El principal grup de l’oposició, el NOPP, no ha fet una oposició constructiva. Ha fet el seu paper fiscalitzador, però no li ha interessat fer propostes per contribuït a millorar la gestió. Ha estat una oposició més preocupada per buscar rendibilitat electoral que per millorar la tasca de l’equip de govern. No puc dir el mateix de CiU, que en aquesta legislatura ha tingut una actitud més constructiva sobre els grans temes de ciutat i s’ha implicat en matèries importants com habitatge, fiscalitat, etc. En darrer lloc hem tingut la “no oposició” del PP. Doncs sense assistir pràcticament a les comissions ni als plens, difícilment ens podria proposar o opinar res sobre cap tema. Simplement aquest partit no ha fet política a l’Ajuntament
.
.
Com descriu Parets a la gent de fora?
Jo sempre dic que a Parets no tenim grans monuments ni grans avingudes, però contràriament tenim una gent molt participativa, gent arrelada a les tradicions. Uns equipaments de moltíssima qualitat, una activitat lúdica i cultural molt diversa i un teixit industrial ben ubicat i en alguns casos de referència nacional. És un poble tranquil, amable, ordenat i sense conflictes socials,, un poble per sentir-se’n orgullós de viure-hi.
Comentarios