l’Estat de benestar
El passat mes de novembre el ple de l’Ajuntament de Parets va aprovar els pressupostos municipals per a l’exercici 2011. Uns comptes condicionats per el context de crisi econòmica que pateix tot el país però que posen clarament de manifest quines són les prioritats d’aquest govern municipal socialista. Per tercer any consecutiu s’han aplicat notables criteris de contenció de la despesa i s’han mantenint, i fins tot incrementat, totes aquelles previsions que permetran a l’equip de govern desenvolupar polítiques socials per atendre les qüestions i els problemes dels que més ho necessiten. Previsions que participen de la idea bàsica que tenim de L’Estat de benestar, les forces polítiques, progressistes i d’esquerres, que és una de les principals construccions de les societats democràtiques occidentals i la màxima expressió de civilització i solidaritat en el desenvolupament social i l’evolució històrica del segle XX.
La pregunta és si en aquest context, les administracions públiques podran mantenir, a costa d’altres serveis i per molt temps la necessitat d’una equilibrada intervenció per tal de que la distribució de la riquesa, la promoció de la igualtat d’oportunitats i la lluita contra la pobresa, sigui una realitat i no una promesa subjecte al mercantilisme com majoritàriament emmascaren el particular Estat de benestar del partits conservadors i de dretes del nostre país.
En aquests temps que corren incomoda a tothom parlar de la pressió fiscal. És un discurs que sabem cal afinar per cercar noves formules, però que difícilment superaran aquella “que pagui més qui més tingui” . Amb tot, que ningú es deixi enganyar, sense recursos no hi ha Estat de benestar, sense recursos no i ha garantia de la universalitat de les polítiques socials, especialment d’aquelles que configuren el nucli dur de l’Estat del benestar i promouen la igualat i la justícia social en àmbits com l’educació, la sanitat, les pensions i els serveis socials. Us desitgem unes molt bones festes i un millor any 2011.
Comentarios